ACCEPTANCE OF TERMS
By accessing the resepikekcheesemeleleh.blogspot.com, you
accept and agree to be bound by the terms and provision of the TOS. In
addition, when using resepikekcheesemeleleh.blogspot.com owned or operated services, you and resepikekcheesemeleleh.blogspot.com shall be subject to
any posted guidelines or rules applicable to such services, which may be
posted and modified from time to time. All such guidelines or rules are
hereby incorporated by reference into the TOS. The author and publisher
of resepikekcheesemeleleh.blogspot.com and the
accompanying materials have used their best efforts in preparing resepikekcheesemeleleh.blogspot.com materials. The author
and publisher make no representation or warranties with respect to the
accuracy, fitness, applicability, or completeness of the contents of
this resepikekcheesemeleleh.blogspot.com. resepikekcheesemeleleh.blogspot.com may also offer other
services that are governed by different Terms of Service.
RESPONSIBLE USE AND CONDUCT
By visiting our website and accessing the information, resources,
services, products, and tools we provide for you, either directly or
indirectly, you agree to use these Resources only for the purposes
intended as permitted by (a) the terms of this User Agreement, and (b)
applicable laws, regulations and generally accepted online practices or
guidelines.
Resepi dan cara membuat kek cheese meleleh. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek cheese meleleh dan cara memasak kek cheese meleleh sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara membuat kek cheese meleleh. Selamat mencuba.
Resepi dan cara membuat kek cheese meleleh.
Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek keju meleleh dan cara
memasak kek keju meleleh sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara
membuat kek keju meleleh. Selamat mencuba.
Ptg td ad pegi fast bakery beli cream cheese ngn cheese.. mulut nii saje jee g tegur abg kedai tuu.. "bang.. keju ni blh parut kann... pemarut die ad jual kat sini x?" haha skali abg tu tanye.. "nak buat kek ap?" husna jwp laa.. "kek keju meleleh" dh mmg skrg org duk sebut cm gitu.. kan. abg tu jwp "ehh.. ap ni kek keju meleleh..aii mane dpt name cm gitu..name die snow cheese cake la.." hehe.. sbnrnye dh tahu name kek ni snow cheese.. tp sj nk sebut yg leleh tu.. o.k lah, utk peringatan korg nak buat kek ni gune keju brand ni taw.. Anchor 'HIMELT' sesuai sgt utk topping kek cm gini..
Ptg td ad pegi fast bakery beli cream cheese ngn cheese.. mulut nii saje jee g tegur abg kedai tuu.. "bang.. keju ni blh parut kann... pemarut die ad jual kat sini x?" haha skali abg tu tanye.. "nak buat kek ap?" husna jwp laa.. "kek keju meleleh" dh mmg skrg org duk sebut cm gitu.. kan. abg tu jwp "ehh.. ap ni kek keju meleleh..aii mane dpt name cm gitu..name die snow cheese cake la.." hehe.. sbnrnye dh tahu name kek ni snow cheese.. tp sj nk sebut yg leleh tu.. o.k lah, utk peringatan korg nak buat kek ni gune keju brand ni taw.. Anchor 'HIMELT' sesuai sgt utk topping kek cm gini..
o.k meh tgk resepi kat bwh ni... resepi yg husna cuba kongsikan ni husna rujuk resepi rahel . terima kasih yee rahel.. =)


RESEPI SNOW CHEESE CAKE / KEK KEJU MELELEH
BAHAN-BAHAN :
UNTUK KEK
-100 g tepung hongkong (husna guna tepung gandum)*
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla (husna lupa nk letak td.. aishh.. yg ni nk letak xpe, xnk letak pon xpe..)
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla (husna lupa nk letak td.. aishh.. yg ni nk letak xpe, xnk letak pon xpe..)
CARA :
1. Ayakkan dahulu bahan yg bertanda *.
2. Campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Putar lagi, sebatikan.
2. Campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Putar lagi, sebatikan.
3. Sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dengan sedikit butter.

4. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. Guna api atas dan bawah.

Sebelum dibakar

hasilnya... selepas dibakar..
UNTUK KRIM
4. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. Guna api atas dan bawah.
Sebelum dibakar
hasilnya... selepas dibakar..
UNTUK KRIM
-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream
(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)
UNTUK TOPPING
-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow
cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya
adalah 'HEAT STABLE CHEESE')
(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)
CARA PENYEDIAAN :
1. Kek yg dimasak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 keping, husna bahagikan kepada 2 keping guna benang.
2. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.

3. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4. Akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5. Sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.

setelah dipotong...

hasilnye.. kek yang sgt2 lembut

Selamat mencuba!
3. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4. Akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5. Sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.
setelah dipotong...
hasilnye.. kek yang sgt2 lembut
Selamat mencuba!
Source and citation:
http://rahelblog-rahel.blogspot.com/2013/09/cheese-cake-meleleh.html
http://rahelblog-rahel.blogspot.com/2013/09/cheese-cake-meleleh.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment